研讨会:保护上海话:一项基于语言管理理论的实证研究

进入新世纪以来,中国社会呈现出前所未有的流动性、多样性和个体化特质,在这一过程中,原有的语言关系也随着社会结构改变发生了一系列变化。近十年来,“方言式微”问题不断成为社会媒体关注的重要话题,涉及方言的社会事件也不断出现,社会上对于方言保护问题,也是“众声喧哗”,争论不一。国内现有研究主要关注的是方言调查、方言保护的舆情分析以及方言文化传承的政策问题,但缺乏对方言保护这一典型的自下而上语言规划活动中各类能动者(agent)进行分析和研究,从而无法揭示在国内历次方言保护事件背后的价值取向。本文围绕2012年至今备受社会关注的上海方言保护这一语言事件,通过语言管理理论这一分析框架,跟踪2012-2016期间上海方言保护的文本、对话、调整和反馈等语言规划过程,利用深度访谈等质性研究方式,首次从语言社会结构与能动者视角揭示上海方言保护这一事件全过程,阐释上海方言保护事件是如何形成民间与政府、社会与政策之间自下而上互动对话的机制及其局限性,探讨方言保护背后蕴含的语言作为问题、权利和资源三大价值取向的博弈,最后,提出重新认识语言资源观这一语言规划价值范式的重要性。

主讲人

沈骑教授
上海外国语大学

讲座语言

英语

主讲人简介

SHEN Qi, Shanghai Shu Guang Scholar, is Professor of Applied Linguistics in the Institute of Language Studies, Shanghai International Studies University, and also Deputy Director of China Research Centre for Foreign Language Strategies, sponsored by State Language Commission of China. His research focuses on the interrelationship between language policy and language education and on the sociology of multilingualism. He served as a Think Tank consultant and a member of Board of Scientific Committee for Language Policy and Planning Research for State Language Committee of China. Dr Shen has published widely in these areas. Recent Publications include: Foreign Language Education Policies in East Asia: A Comparative Study (Peking University Press, 2012) and Linguistic Security and Strategic Alternatives: Orientations in Foreign Language Education (Fudan University Press, 2016). Professor Shen is Editor in Chief of Language Education Policy book series (Fudan University Press) and Associate Editor of the Journal Language Policy and Language Education (the Commercial Press). Dr Shen joined Shanghai International Studies University in 2011 as a Research Scholar, having previously worked as an Associate Professor in TESOL at Nanjing University of Aeronautics and Astronautics in China. He is also a visiting professor in the Faculty of Education, Hong Kong University and in language policy at the University of Washington in Seattle, USA.