影视艺术学院系列讲座:Culture and Technology in China: the Good, the Bad and the Ugly

主讲人

Michael Keane教授
Digital China Lab, Curtin University, Australia

在这个演讲中,我将探讨文化与科技如何结合在一起改变了我们的生活方式。我采用了Donald(2006)所提出的从原始的交流开始的文化发展的时间表:即模仿-神话-理论(Mimetic-Mythic-Theoretic)。文化随着语言的发展而演化,从讲故事发展到神话;在这个过程中文明得以发展(如儒家文化)。最后一个阶段涉及到分布式网络的兴起:即通过录音设备、电脑、手机、应用程式和人工智能的新形式将人类的认知过程外包给技术。在今天的讨论中,我将侧重探讨文化在第三个阶段的发展。我对那种认为数字技术将解决人类所有问题的观点持批评的态度。这种观点有时被Evgeny Morozov等人称为“技术解决主义(technological solutionism)”。相应地,我将考察技术中好的、坏的以及丑陋的一面。“好的”方面指的是通讯技术所带来的无可争议的社会福利和权益;“坏的”方面指的是通讯技术在社会层面、经济层面和生理层面所带来的影响;而“丑陋的”则是指网络分裂、知识产权侵害和民族主义。

主讲人简介

Michael Keane is Professor of Chinese Media and Cultural Studies at Curtin University. He is Program Leader of the Digital China Lab. Michael’s key research interests are digital transformation in China; East Asian cultural and media policy; and creative industries and cultural export strategies in China and East Asia. Michael is editor of the Handbook of the Cultural and Creative Industries in China (Edward Elgar 2016). His single authored publications are China’s Television Industry (Palgrave 2015), Creative Industries in China: Art, Design and Media (Polity 2013), China’s New Creative Clusters: Governance, Human Capital and Regional Investment (Routledge 2011), and Created in China: the Great New Leap Forward (Routledge 2007).